11 voordelen van meertalige overheidswebsites

Geschreven door Nick van de Venn

Met het groeiende aantal moedertalen dat in Nederland wordt gesproken, is het voor overheidsinstanties steeds belangrijker om hun communicatie in meerdere talen aan te bieden. Een meertalige website biedt tal van voordelen, van verbeterde toegankelijkheid tot het voldoen aan wet- en regelgeving. Benieuwd wat een meertalige website voor jouw organisatie kan betekenen? In deze blog zetten we de 11 belangrijkste voordelen voor je op een rij!

foto van verschillende nationale vlaggen

Wist je dat 65% van websitebezoekers informatie willen consumeren in hun voorkeurstaal? Voor overheidsinstanties wordt het steeds belangrijker om hun communicatie in meerdere talen aan te bieden. Daarnaast is het toegankelijk en meertalig maken van je websites voor een diverse gemeenschap niet alleen een wens, maar ook een eis, zoals bepaald door de Single Digital Gateway en nationale wetgeving. Maar welke voordelen komen er precies kijken bij meertalige overheidswebsites? En hoeveel tijd kost dat? In deze blog vertellen we je er alles over!

Voordelen van een meertalige overheidswebsite:

  1. Verbeterde toegankelijkheid. 
    Je maakt je website toegankelijker voor inwoners die niet de standaardtaal spreken, wat bijdraagt aan inclusiviteit en gelijkheid.
  2. Grotere bereikbaarheid. 
    Meertalige websites maken informatie en diensten beschikbaar voor een bredere groep inwoners, waaronder nieuwkomers en expats.
  3. Betere communicatie. 
    Meertalige websites zorgen voor duidelijkere communicatie en verminderen de kans op misverstanden of verkeerde interpretaties.
  4. Betere gebruikerservaring. 
    Door inwoners in hun moedertaal te bedienen, verbeter je de gebruikerservaring en zorg je voor een betere interactie met je diensten.
  5. Voldoen aan wet- en regelgeving. 
    Het aanbieden van meertalige opties verplicht. Met een meertalige website voldoe je direct aan deze eisen.
  6. Verhoogde betrokkenheid. Inwoners voelen zich meer betrokken bij hun gemeenschap en overheidsinstanties wanneer ze toegang hebben tot informatie in hun eigen taal.
  7. Positieve reputatie. 
    Een inclusieve, meertalige aanpak straalt uit dat je overheid diversiteit waardeert en iedereen serieus neemt.
  8. Verhoogde toegankelijkheid voor toeristen. 
    Gemeentes met veel toeristen profiteren van meertalige informatie, wat bijdraagt aan een positief imago en gemak voor bezoekers.
  9. Kostenbesparing op klantenservice. 
    Minder vragen aan de balie of via telefoon dankzij duidelijke, meertalige online informatie.
  10. Beter crisismanagement. 
    In tijden van crisis, zoals pandemieën of natuurrampen, zorgt een meertalige website ervoor dat cruciale informatie snel en effectief wordt verspreid.
  11. Toekomstbestendigheid. 
    Een meertalige website bereidt je overheid voor op toekomstige veranderingen in demografie en taalvoorkeuren.

De uitdagingen van een meertalige website

Het beheren van een meertalige overheidswebsite brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Allereerst kost het veel tijd om content in meerdere talen handmatig bij te werken en te onderhouden. Gemiddeld kost dit ongeveer 1FTE per taal, per website. Het gaat niet alleen om het vertalen van teksten, maar ook om het naleven van strikte toegankelijkheidsrichtlijnen en het optimaliseren voor zoekmachines (SEO). Met beperkte middelen en expertise kan dit een enorme last zijn voor gemeenten, waterschappen en provincies. Daarbij komt nog de complexiteit van het waarborgen van consistentie en nauwkeurigheid in alle talen, wat essentieel is voor het behoud van een betrouwbare en inclusieve digitale aanwezigheid.

Shift2 x Weglot: de oplossing voor meertaligheid

Wil je een meertalige website, maar zie je op tegen de uitdagingen? Met Shift2 Weglot heb je de oplossing binnen handbereik. Onze tool maakt het eenvoudig om je website meertalig te maken, zonder dat je diepgaande technische kennis nodig hebt. Met ondersteuning voor meer dan 110 talen zorgt Weglot voor nauwkeurige, automatische vertalingen die direct voldoen aan toegankelijkheidsnormen.

Bovendien kun je met Weglot eenvoudig de vertalingen controleren en valideren. Dit betekent dat je teksten kunt aanpassen en vertalingen kunt corrigeren. Daarnaast bieden we begeleiding en ondersteuning bij de implementatie en voortdurende optimalisatie van je meertalige website. Zo bespaar je tijd en middelen en minimaliseer je de complexiteit, terwijl je een gebruiksvriendelijke, inclusieve online ervaring biedt aan al je inwoners. 

Vrijblijvend sparren?

Ben je benieuwd hoe onze vertaaltool jouw organisatie kan ondersteunen in het eenvoudig aanbieden van een inclusieve, meertalige website die voldoet aan alle toegankelijkheidsnormen? Neem dan gerust contact met me op via nick.vandevenn@shift2.nl of 06 57 69 26 00.

Ook interessant

Meer lezen over de Wet open overheid