Heeft jouw gemeente grip op het online landschap?

In de snel veranderende omgeving van lokale overheden is het beheren van diverse websites een complexe taak. Elk met zijn eigen doelen en doelgroepen, brengen deze sites een scala aan uitdagingen met zich mee. Van het handhaven van wet- en regelgeving tot het waarborgen van een consistente gebruikerservaring. In deze blog duiken we dieper in op de veelvoorkomende uitdagingen bij het beheren van diverse websites. 

Het begrijpen van je online landschap

Het begrijpen van je online landschap is essentieel voor het bieden van een samenhangende en gebruiksvriendelijke online ervaring. In de praktijk zien we dat lokale overheden naast de hoofdwebsite, vaak diverse websites hebben voor verschillende initiatieven en diensten. Een website biedt de mogelijkheid om dit effectief onder de aandacht te brengen. Maar vaak zien we ook dat het kan leiden tot een wildgroei. Dat vraagt tijd in het beheer en onderhoud.  

Daarnaast kan het voorkomen dat het beheer van deze websites zich verspreid over diverse afdelingen en verschillende leveranciers, wat kan resulteren in een verlies aan overzicht en grip. Voor welke websites ben je als  gemeente nu precies verantwoordelijk? En wie binnen de gemeente heeft eigenaarschap? Wat is bovendien het doel van deze websites? Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze niet allemaal bestaansrecht hebben. Dit zijn belangrijke eerste vragen die je jezelf kunt stellen bij het in kaart brengen van je online landschap.  

Waarom hebben gemeenten weinig grip op hun online landschap?

Inzicht in prestaties

Grip op jouw online landschap begint met inzicht. Doordat veel sites zijn onderverdeeld onder verschillende teams, is er vaak onvoldoende inzage in prestatie indicatoren zoals snelheid, responsiviteit en zoekmachine optimalisatie. Zonder op de hoogte te zijn van actuele gegevens is het moeilijk om de online dienstverlening van inwoners te optimaliseren.  

Wet- en regelgeving en beveiligingsnormen

Elke website moet voldoen aan specifieke wet- en regelgeving. Om dit goed op orde te hebben is het belangrijk om ervoor te zorgen dat elke website voldoet aan de gestelde normen, zoals privacy of archivering. Van de meer dan 100 onderzochte sites binnen enkele gemeenten blijkt dat op dit moment maar liefst 74% nog niet als veilig kan worden beschouwd, waarbij diverse sites zelfs persoonsgegevens verwerken. Met name bij de betrokkenheid van verschillende leveranciers kan dit een uitdaging vormen. 

Toegankelijkheid

Om iedere inwoner optimaal gebruik te laten maken van je website is het belangrijk dat de toegankelijkheid op orde is. Hoewel veel gemeentewebsites voldoen aan de toegankelijkheidseisen, zien we dat grotendeels van andere sites van gemeenten niet voldoen. Denk hierbij aan toegankelijke knoppen op de website, afbeeldingen, feedback en vormgeving. Maar ook het laten uitvoeren van een toegankelijkheidsonderzoek en het laten opstellen van een toegankelijkheidsverklaring.  

Gebrek aan tijd en kennis

Naast het onderhouden van de verschillende websites van jouw organisatie ben je hoogstwaarschijnlijk ook bij meerdere projecten en initiatieven betrokken. Deze verantwoordelijkheden in combinatie met te weinig tijd kan zorgen dat het optimaliseren van website op de achtergrond raakt. Het is een logisch gevolg, maar wel een gemiste kans voor je online performance van de vele websites en de gebruikerservaring van inwoners. Ook kan het zijn dat er kennis ontbreekt op het gebied van webbeheer. Bij een veelzijdige functie kun je niet overal gespecialiseerd in zijn.  

Consistentie in huisstijl en gebruikerservaring

Een centraal beheer is essentieel voor een consistente huisstijl, functionaliteit en gebruikerservaring tussen websites. Dit draagt bij aan een positieve en professionele uitstraling naar inwoners. Door de diversiteit in beheer en leveranciers, is het lastig om deze consistentie te waarborgen. 

Aan de slag met jouw online landschap?

Bij Shift2 begrijpen we de complexiteit van het beheer van websites binnen lokale overheden. Wij helpen je graag bij het in kaart brengen en optimaliseren van jouw online landschap. Hieronder lees je hoe we dat doen: 

  • We zorgen eerst dat we het huidige online landschap van jouw organisatie in kaart hebben. We analyseren bestaande websites en identificeren kansen voor verbetering;  
  • We bieden overzicht van jouw online landschap en inzicht in belangrijke KPI’s binnen de performance; 
  • Door de inzet van onze consultants zorgen we voor extra handjes. We ontzorgen je in het proces en dit bespaard tijd; 
  • Op basis van de analyse benadrukken we specifieke gebieden voor kwaliteitsverbetering. Denk aan webbeheer, wet- en regelgeving, toegankelijkheid etc. We geven praktische oplossingen om jouw online landschap naar een hoger niveau te tillen.  

Neem vrijblijvend contact op